duminică, 18 noiembrie 2012

Piratereşti

Trăim în plină eră corsărească.

Sau măcar dominată de preocupări de profil.

Drept care studiem, intens & des, oferta de îndeletniciri tematice relevante pentru subect.

Info general, aici.

Trecem la chestii mai accesibile.

De desfăcut şi construit, de la Teora:Tot de la Teora, de data asta muuult mai simplu de alcătuit (doar desfaci cartea)


Acest măreţ set se găseşte, în două versiuni, în librăriile CLB. Versiunea mare costă 100 RON, cea mică, 30. Nu ştiu ce conţine, presupun că oarece cartoane.
Asta e de lemn. Şi pânză. De la Hape / Edukid. De pândit la promoţie.


Puzzle de la Orchard Toys. Tot prin librării.De la Goula, un puzzle:

Cu abţibilduri, visul oricărui lipitor amator, ’ceste două opere, de la Litera.

Volumul I:Volumul II:

(Avem primul volum; Muţunau e turbat după el, mai ales că-i plin de activităţi - de la abţibilduit până la identificat diferenţe şi colorat)

Din această carte:

care, iaca, este şi aplicaţie iphone,  am aflat chestii interesante.
Unele, zic, nerecomandabile pentru 4 ani (exact cam cât de nasol se trăia, de fapt, pe galere...), altele, foate utile la casa omului.


Nr. 73. „Black Bart” Roberts, mare om, zis cel mai de succes pirat (sau eficient, sau cum vrem a-i zice, având în vedere c-a reuşit, zice-se, să captureze nu mai puţin de 400 nave - ceea ce e mai mult decât unele flote...) avea, de exemplu, nişte reguli pe care ma gândesc serios să le scriu cu caractere cât mai... pirăteşti... şi să le înrămez, în aşa fel încât să avem în fiecare cameră (inclusiv în debara & balcon) câte un exemplar.

Pen’ că: pe corabia lu’ don’ căpitan Roberts nu erau autorizate nici jocurile de noroc şi nici bătăile (îmi imaginez că, în lipsa primelor, cele din rândul doi erau oricum mai rare).
În plus (ochi maaaari), stingerea se dădea la ora 8 şi nimeni nu avea voie să mai ţină nicio luminiţă (lumânare ori altceva) aprinsă.

- Ia să luăm şi noi, începând din această clipă, exemplul piraţilor ăstora! Vezi, la noi acasă e oricum mai lejer, noi stăm cu lumina de veghe!
- Dar noi nu suntem pe corabie, mami!

Da, şi nici Black Bart nu prea par.

Am trecut discret sub tăcere faptul că, pirat pe corabia d-lui Roberts fiind, aveai voie să continui să-ţi bei minţile şi după ora 8, dar sus, pe punte, pe-ntuneric. (articolul IV)

Şi că, dacă e să mă iau după ce scrie ici, Dl. Roberts a fost modelul pentru Jack Sparrow. (Muţunau nu ştie cine e Jack Sparrow. Sau, cel puţin, aşa cred eu.)

En fin.
Până vom ajunge să ne intereseze direct cum foncţionează piraţii, sau de câte & care feliuri erau navele vremea aia, (brigantină, caravelă, fregată, velier, galion... cam atâtea ştiam, dar acolo-s mai multe, cu tot cu poze), mai privim cu invidie la diverse articole de lux:


 
 

... sau mai accesibile:


(găsibil la Casa Retro, contra 69 sau 79 RON, nu-mi mai amintesc exact).
 
PS.
Au existat şi piraţi-femei. Cu siguranţă, în număr mai mare decât a apucat să fie consemnat.
De exemplu, Ching Shih. Care nu era vreo amabilă (undeva am dat peste menţiunea că nu există infracţiune pe care să n-o aibă la ... dosar...!).
Desigur, apare în Piraţii din Caraibe (ep.3).
 
Doamna a condus, după moartea soţului ei (primului... cred), "mica" afacere a familiei - ajunsă apoi la vreo 400 de jonci înarmate. (după alte surse, la 1500 vase; după Wikipedia, la 1800... deci, sigur, erau multe. cine să le mai numere... ). N-ar fi fost o candidatură rea pentru postul de ministru al transporturilor...

Cum o ascultau ăia, nu ştiu, dar, dacă găseşte cineva memoriile doamnei, aş fi recunoscătoare să le parcurg. Sunt sigură că, partea cu pedepsele instant (şi aruncarea-n mare a ...hm... foştilor infractori) la o parte, ceva care să mă inspire în a gestiona un singur pirat mic tot ar trebui să găsesc.

Doamna s-a pensionat cu succes (amnistiată, adică) pe la ’fo treij’ş’cinci de ani, şi a trăit (din jocuri de noroc, desigur), până pe la vreo 69. 

Nu e fix modelul universal de bună purtare - da’ e prea pitorească, n-am putut să-i rezist.

În caz că mă ia Muţunau cu el pe corabie, nu de alta...

2 comentarii:

Anonim spunea...

compunerea din ultima poza cu mobila cred ca poate fi relativ accesibila daca ai ceva spatiu pt montare, un tamplar acceptabi (preferabil din provincie pt un pret care sa nu dea palpitatii), niste pereti reparati pe care sa-i poti picta singurel/singurica, niste vopsea si un pic de curaj.
deci lui mutunau i-a placut lotte?! am trimis un baietel de aproape 5 ani si mi-era teama ca n-o sa-i placa. titlul parea cam "pentru fetite". :)

ps. vezi ca saptamana asta e gaudeamus. :)
ady

Mamiţuni spunea...

Ady,
la varsta asta nu-s sexisti :)
Iar Lotte e universala.