luni, 19 septembrie 2011

În căutarea unei şcoli de educaţie muzicală

... despre care eu cred că încă nu există. M-aş bucura să aflu contrariul!
Şi, dacă am dreptate, şi nu există, sper să pot inspira pe careva s-o deschidă.

Vreau să duc (periodic) Muţunaul undeva unde să poată vedea, de aproape, mai multe instrumente muzicale. Să-i explice cineva care e treaba cu fiecare dintre ele şi să le poată atinge. Să şi le facă prieteni. Să-i placă să contribuie la emiterea de sunete. Să asculte cum se îmbină sunetele mai multor instrumente. Să-nveţe despre armonii şi dizarmonii ascultând, eventual exersând, mult înainte de-a le putea citi.

Nu-mi plac şcolile clasice, cu stat ţapăn pe scaun, partituri ilizibile, exerciţii interminabile şi profesori ariciţi, cu aere de superioritate perpetuă şi rigle peste deşte. Ah, vai, doamnă, dar n-are ureche / răbdare / talent.
Nici tu, profe. Că dacă aveai, te descurcai să educi aproape orice "material".

Nu vreau să-l scot virtuoz, vreau să-l ajut să înţeleagă muzica. Înainte să-l văd cântand Ceata lui Piţigoi sau Jingle bells, mi-ar plăcea să facă distincţia vizuală şi sonoră între harpă şi mandolină.

6 comentarii:

MihaelaMaria spunea...

pune i muzica, pur si simplu; sa distinga tonuri, timbre de instrumente, cred ca e destul de greu la nici 4 ani.

si noi vrem sa incepem pian cu felix, ii povesteam unui tip ca el canta la pian numai cu masinuta pe pian, iar tipul isi manifesta dezgustul fata de profesorul care permite asa ceva si care nu e suficient de sever cu copilul sa cante mai repede concert pt pian. adica mai exista si de-astia.

noi ne am mai plimbat prin magazin de instrumente muzicale si tare le place sa le atinga!

bafta sa descoperi scoala la care visezi, dar tare mi-e ca gasesti una in care , atunci cand mutunau intentioneaza sa atinga clapa pianului, apare de dupa perdea o baba melomana, cu batul in mana, gata de atac:(

Zu spunea...

Exista - e o gradinita, dar e 25 de milioane pe luna :-(. In afara de asta am gasit eu doua cursuri cu ceva legat de muzica, genul "joaca si muzica", nimic sofisticat si imi notasem mental sa cercetez mai departe ca ma intereseaza si pe mine asa ceva. Nu le stiu acum si sunt usor pe fuga, dar le caut link-urile si ti le trimit pe mail.

Anonim spunea...

pumpkina mea mergea la o gradi care era super ok, din punctul asta de vedere. aveau o data pe saptamana "muzica". venea un profesor, le arata diverse instrumente, si ii lasa sa se joace cu ele, sa le incerce, sa vada ce sunete scot.. pumpkina era foarte incantata
gradinita se numeste Lumea copiilor, si este undeva in dristor intre bd decebal si posta dristor. e in limba engleza, si e chiar ok. pumpkina a invatat intr-un an destula engleza cat sa poata vorbi aici si sa inteleaga aproape tot ce vorbesti.
madam director vorbeste foarte mult cand te prinde, dar se poarta excelent cu copiii si se implica foarte mult. aveau medic, psiholog, profesor de sport, profesor de muzica, si totul costa cam 12 mil program pana la 6 seara, inclusiv mesele care erau absolut senzational de bune.
ce sa zic.. cand ma suparam pe pumpkina, o amenintam ca n-o mai duc la gradi si asta era pedeapsa suprema :)

Zu spunea...

Acum m-am prins ca nu am cum sa dau de tine pe mail :D. Uite link-urile: http://www.smartkidsland.com/ si http://www.boemclub.ro/ - sper sa iti fie de folos. Si te rog, daca mergi, da-mi si mie un semn si spune-mi cum a fost, sunt foarte curioasa sa aflu, ma gandesc sa merg si eu cu cel mic la una dintre ele dar inca nu am apucat sa le cerecetez asa ca un feedback e tare util. Adresa mea de mail e pe blog.

Mamiţuni spunea...

MihaelaMaria,
tocmai, ca daca vede si aude (tot atunci) instrumentele face distinctia intre ele. Nu vorbesc de diferente gen vioara / viola; intre trompeta, vioara, flaut si pian distinge, cred, orice copil.
O sa mai caut; problema mea majora cu profesorii peste care am dat deocamdata e ca nu-mi permit sa asist la ora (o fi tot din zona de "autoritate"?); ori eu chiar n-am chef sa astept o ora in masina - nici macar acum, cand nu e frig.
Multumesc, sa vedem ce iese. Mai sunt din cand in cand si evenimente prietenoase cu copii, poate apuc sa merg la ele.

Zu,
25 de milioane e mult...
De curiozitate, care e gradinita?
Multumesc pentru link-uri, par foarte interesante! Te tin la curent imediat ce aflu mai multe!

Blo,
multumesc de informatie!
E total in afara zonei mele de "actiune", dar m-ai facut curioasa, asa ca o sa cercetez.

Zu spunea...

Mica Academie de Arte.