miercuri, 23 mai 2012

"Vaaaai! Dar dacă se obişnuieşte aşa?!?"

În spatele lui NU e spaima.

În spatele lui „(vaaaai!) dar dacă se obişnuieşte aşa?” e altceva.

O chestie puternică, profundă, înrădăcinată până aproape dincolo de orice altceva, imploziv de otrăvitoare şi-agresivă. Din nefericire, strămoşească. Veche. Mai veche decât aproape orice altceva.

Repetiţia nu e întâmplătoare. Uneori, cel mai vechi sentiment formulat la nivelui personal poate fi, pur şi trist, o lipsă. Târziu şi pervers decantată-n paradigma meschină că omul e fundamental rău (în niciun caz demn de iubire), acaparant (incapabil de oglindire ori reciprocitate, desigur) şi nerecunoscător (investiţie păguboasă).

Şi-s proiecţii.

Lucruri întâmplate nouă, atât de dureroase-ncât singura manieră aparent acceptabilă de-a le face faţă e să le aruncăm, pur şi simplu, pe altcineva.

Doar că nu pleacă. Nu fac decât să-ntindă răutatea şi întunericul. Dar de plecat, nu pleacă. Sunt crengile grele ale unui copac chircit care reuşeşte, cumva, să-şi tot conserve rădăcinile.

"Vaaaai! Dar dacă se obişnuieşte aşa?!?"
Ei las' că vii tot tu atunci, să-mi faci (iar) morală. Nu e ceva ce-ai vrea să ratezi, nu?



Dar dacă n-ai, n-ai de unde da. Nu simţi c-ai avea. Şi dacă mai te şi simţi profund deficitar... vei vrea să iei. Fie şi din stricarea bucuriei altora.

Pentru că lipsa aceea veche te lasă schilod şi ambiguu - vrând şi ştiind că nu meriţi.
Dorind şi, simultan, sancţionând - prin autopedepsire.

Uneori, secătuirea supremă se formulează defensiv. Scut fals protector. Întotdeauna cerşind urlat, cu orice preţ, aprobare.Eventual, unanim-aplaudacă.


Dacă te uiţi bine, vezi.
În spatele lui „(vaaaai!) dar dacă se obişnuieşte aşa?” e neiubirea.

5 comentarii:

Raluca spunea...

Genial! Cred ca mi-l printez si impart in stanga si dreapta de cate ori mi se spune asta. Si cred ca linkul imi va fi mereu aproape sa-l dau de cate ori mi se spune asta online. Iti multumesc din suflet.

Hana spunea...

Buna,

Eu sunt Hana si reprezint Blogoteque.ro. Am descoperit recent blogul tau si mi-ar face placere sa iei si tu parte la proiectul nostru.

Blogoteque.ro a apãrut din plãcerea de a citi bloguri, din nevoia de a gasi cele mai noi si mai interesante articole si din dorinta de a promova blogosfera femininã româneascã.

Blogoteque.ro este un ziar de bloguri: adunã unele dintre cele mai interesante articole din blogosfera feminina si prezintã un fragment din ele pe site, citirea integului articol fiind posibila direct pe blogul original. Astfel cititoarelor le va fi usor sa aleagã ce doresc sã citeascã iar bloggeritele vor avea parte de si mai multi cititori si vizitatori pe paginile lor.

Te astept cu drag sa ne vizitezi.
Hana

Raluca spunea...

Hai ca te spamuiesc si te deranjez si eu aici in casa ta. Vreau sa-ti cer sfatul, am vazut ca rezonez mult cu ce spui tu. (Dupa ce citesti mesajul il poti sterge)

Aviditatea IgG mi-a iesit scazuta. Acum medicii pe care i-am intrebat se impart in doua grupuri:
- cei care imi spun ca sansele de infectie sunt mici, si sa merg mai departe cu investigatiile (IgA, amniocenteza),
- si cei care imi spun ca doar as pierde vremea si fatul ar avea si mai multe disfunctionalitati din cauza toxoplasmozei, eu stiu, pe langa vaz si auz afectate ar avea si retard mintal sau altceva, si cu tratamentul s-ar stopa evolutia bolii de acum inainte sau transmiterea ei de la mine de acum inainte. Multi considera ca sunt mai mici consecintele negative ale antibioticului decat cele ale bolii.

Poate ca daca nu as alapta decizia ar fi mai simpla, dar stresul unei intarcari de pe o zi pe alta a unui toddler ce cere clar pentru alinare, nu pentru hrana, este imens. Nu stiu cum as rezista sa-l vad urland si plangand toata ziua si toata noaptea langa mine... Cred ca si eu, si el, am fi afectati pe viata de ceva atat de dur, fara posibilitatea sa facem totul mai treptat.

Daca nu e prea tarziu sa fac IgA si sa astept rezultatele, iarasi am o dilema, daca sa fac la Cluj, sau sa trimit sange la Bucuresti la clinica la care m-ai sfatuit. La Cluj nu se face si IgE.

Te pup, sper ca sunteti bine, si sper sa ma ajuti sa imi clarific putin situatia. Multumesc mult!

Mamiţuni spunea...

Raluca,
multumesc!
Mie mi se pare mai degraba trist..
Daca te-ajuta (in orice privinta!) nu pot decat sa ma bucur.

Cat priveste toxo - cred ca pana sa apuc eu sa-ti raspund, tu te-ai hotarat deja si esti pe drum...

Eu cred ca avea (are) sens sa trimiti sangele - si la Bucuresti, si la Cluj, ca sa ai doua versiuni. Pentru ca daca analiza iese bine, nu mai bati drumul. Dr. Cretu chiar e foarte buna (motiv pentru care raspunde si greu la telefon... ca e mereu prinsa!)

Sansele de infectie sunt mici. Chiar foarte mici. Problema e ca, la transmiterea in trimestrul I de sarcina, efectele pot fi dramatice. Dar sunt vizibile ecografic, iar medicii care-ti spun ca sarcinile in care fatul e afectat se opresc oricum din evolutie cam au dreptate - parazitul transmis intrauterin "planteaza" chisturi in sistemul nervos - si de aici oprirea din evolutie a sarcinii. \
Nu esti intr-o situatie usoara. Ai de ales pe orbecaitelea intre ceea ce acum par doua rele.

A propos de ce sugestii ti s-au facut tie, mie nu mi-e clar (si nu stiu cui ii e, adica daca si cand s-au facut studii lamuritoare) ce efect are asupra fatului administrarea de spiramicina pe fond de infectie de trimestrul I. (ceea ce noi nu stim daca ai; o sa aflam post IgA si IgE)
Adica in ce fel limiteaza spiramicina infectia deja transmisa.

De ce vrei sa-l intarci pe Alex, din cauza spiramicinei?
Are biodisponibilitate scazuta - ceea ce inseamna ca si tu absorbi mult mai putin decat iei - drept care in lapte trece si mai putin. Stiu medici care nu opresc alaptarea din cauza administrarii de spiramicina. Mi-as bate capul doar daca apar la Alex efecte adverse. Altfel, e posibil sa se intarce el singur, si sa nu mai ai griji.

Hai ca iti scriu mai multe pe mail - dar maine dimineata, te rog sa nu te superi ca te mai aman.

Mamiţuni spunea...

Hana,
scuze pentru intarzierea cu care raspund, cumva am pierdut din vedere comentariul tau.
Multumesc pentru invitatie, am fost pe blogotheque, mi-a placut.
Ce ar fi de facut mai departe? (ca zici ceva de o participare la proiect. sau era vorba doar de vizitarea blogului?)