sâmbătă, 19 septembrie 2009

Îngrijirea şi creşterea sugarului - 1975

Că tot eram înapoi în timp, exerciţiu de cârcoteală, de la adăpostul deceniilor de descoperiri medicale ulterioare:
Îngrijirea şi creşterea sugarului - Razvan Prişcu, Naum Salzberg, Editura Medicală, Bucureşti, 1975 (ediţia a IIa)

Nu are cuprins, are tablă de materii :) Iar autorii nu aveau, în mod cert, nici o problemă în materie de cacofonii. Poate mai degrabă o preferinţă?
Îmi aduce aminte, prin ton, (pretins prietenos; de fapt, condescendent
şi absolut-ist) de cărţile de popularizare a ştiinţei din Franţa - din aceeaşi epocă - pe care le-am găsit demult într-un pod.

Iată ce de-a urme a lăsat trecerea vremii în practica medicală:

pag. 13-14
- Medicul a confirmat sarcina
(urmează mica muştruluială de rigoare = hai să-ţi spunem noi cum ar trebui să te simţi tu. conformează-te!)

Ar trebui s
ă fiţi fericită! Vă gîndiţi cumva că un copil ar greva asupra bugetului familiei? Nu, că sigur vine cu bani la el. Ce-are ... cu prefectura, fericirea cu bugetul?
V
ă trece cumva prin cap că modul personal "lejer" de viaţă se va schimba? Că nu veţi mai putea face tot ce doriţi? Sincer, nu, eu una nici negravidă/ne-mamă fiind nu puteam face chiar tot ce-mi trecea prin cap.
C
ă copilul (şi nu dumneavoastră) va fi în centrul atenţiei întregii familii? Cît de egoist ar fi acest mod de a vedea lucrurile! [...] Ce femei cunoşteau astia? Unde le găseau? Seamă mai degrabă cu descrierea unui animăluţ de casă.
Perioada de sarcin
ă trebuie să fie una din cele mai senine din viaţa unei femei. Înseninaaaarea!

pag. 48
- Vă puneţi problema dacă copilul va fi normal? Nu, desigur. Mă doare la başcheţi. Dăăăăăăăă!!!
Numai 25% din anomalii se datoresc eredităţii. Deci majoritatea cauzelor ţin de alţi factori care pot fi evitaţi.
Hai c
ă m-am liniştit! Subit.

pag. 49.
[...]
Toxoplasmoza este o parazitoz
ă ce poate fi evitată neconsumînd alimente care pot contine acest parazit.
Bun. Care or fi ele...? (secret). Băărbaateeee, ia adu', dragă, detectoru' de toxoplasmă din beci!
Mamiţuni a aflat pe pielea ei că, de fapt, toxoplasma gondii fiind un parazit ubicuitar (adică existent peste tot, nu aflat în mai multe locuri odată), toxoplasmoza este o parazitoză ce nu prea poate fi 100% evitată. Din fericire (şi analize şi medicamente), nu s-a transmis nimic la Muţunau.

pag. 64
Surprinzător (de progresist?), recomand
ă VBAC.

pag. 79 - Cum arat
ă acest "nou intrat in viaţă"?
Unghiile ating marginea liberă a degetelor la nou-născutul la termen.
Hi-hi-hi. Mu
ţunau (venit pe lume la 38 săptămâni) avea nişte gheruţe... de doamna secretară!!! (şi la mâini, şi la picioare)

pag. 82
Organele de simţ
Auzul. [...] De
şi nu diferenţiază zgomotele, nou-născutul reacţionează la zgomote.
Da' ce-ar trebui să facă să ne convingă că diferenţiază, noi cum ne-am da seama?
Treptat, copilul învaţă să audă [...]
Cum e cu săptămâna 26 de sarcină?

Gustul şi mirosul sunt bine dezvoltate încă de la naştere; îi place dulcele, respinge amarul [...]
Asta cu preferin
ţele e copilul statistic(ii).

pag. 87 -
Ce nu trebuie făcut!
Nou-n
ăscutul doarme liniştit în prima zi de viaţă, devenind agitat doar cînd este ud sau murdar. Somnul acesta nu trebuie întrerupt. Nu este necesar ca nou-născutul să fie alimentat în primele 24 de ore; este suficientă, în special în lunile călduroase de vară, administrarea cîtorva linguriţe de ceai de muşeţel îndulcit (o linguriţă de zahăr la 100ml ceai). Nu este nevoie să se dea copilului în această zi nici colostru (primul lapte al mamei), şi în nici un caz lapte de vacă.
Slav
ă Domnului că în ceea ce priveşte colostrul medicii s-au răzgandit.

pag. 89 Temperatura camerei
Temperatura din camera sugarului nu trebuie s
ă scadă în nici un caz sub 15 grade şi nici să urce peste 24 grade. [...] Chiar pentru nou-născut, cea mai potrivită temperatură este de 20 grade Celsius.
Cool.

pag. 95
Respectarea unui program zilnic
O bună îngrijire a sugarului înseamnă, printre altele, alcătuirea şi respectarea unui program zilnic, a unui anumit ritm de îngrijire a copilului.
Ştiam eu că seamană cu pilotatul de MIG-uri!
(Se poate ca ritmul s
ă fie de reggae, dom' Prişcu, sa trăiţi? )
Mesele vor fi administrare la ore fixe. Pauzele între mese vor avea aceeaşi distanţă.
M
ăsurată cu ruleta?
Este obligatorie respectarea unei pauze în timpul nopţii de cel puţin 6 ore la nou-născut şi de 8 ore la sugarul mai mare.
C
ă, dacă nu, vine poliţia bebelusilor si ne arestează. (Sincer, Mamiţuni nu s-ar fi supărat deloc dacă Muţunau ar fi ales să se conformeze obligaţiei morfeice. I-am tot citit pasajul de mai sus. Degeaba.)

pag. 96.
Plînsul copilului - nota bene, precizările de mai jos sunt incluse la capitolul despre nou născuţi!
Plînsul copilului le determină pe unele mame să renunţe la orele de masă stabilite. [...] Uneori, sugarul îşi face cunoscută prezenţa cu puţin înainte de masă; asta nu înseamnă să i se servească masa mai devreme. Să nu credeţi că sugarul nu are "personalitate", că el nu ştie să "exploateze", chiar de la aceasta vârstă fragedă, slăbiciunea părinţilor. Fraierilor. Mămăligilor.
De aceea, nu lua
ţi copilul în braţe ori de cîte ori plange. Dacă veţi ceda, el va cere acest lucru tot timpul şi multi ani de acum înainte.
Ptiu, Machiavelli mic! Pardon, mare?

pag.123 O masă de fructe este binevenită
Nu v
ă miraţi, luna a IIIa (a 10-a - a 11-a săptămână de viată) este vârsta la care trebuie să începeti diversificarea alimentaţiei.
Ba, m
ă mir. (Asta fac de când am deschis cartea...) Nu, multumesc. Mai ales că "reteţa" presupune să amesteci suc de mere cu praf de biscuiţi (ce celiachie...) şi zeama de lămâie (ce alergii...) şi sirop!

pag. 206
Nu răsfăţaţi copilul! (am ajuns la matusalemica vârstă de 3 luni, când machiavelnicul din pătuc precis plănuieşte o lovitură de stat)
Sugarul se obisnuieşte uşor cu răsfăţul. Gîndirea lui nu este încă pe deplin dezvoltată, dar deprinderile rele le învaţă uşor.
Bestie mic
ă!

pag. 209 - Un nou aliment: grişul cu lapte - din luna a patra

pag. 240 Sugarul în luna a noua. Noutăţi în alimentaţie. La această vîrstă laptele de mamă trebuie complet înlocuit.
Bine c
ă putem păstra mama. Nu m-ar fi mirat sa recomande călduroso-imperativ vreun roboţel.

pag. 277
(sfaturi pentru copil bolnav; cireaşa de pe tort)
V
ă recomandăm să aveţi în cutia sau sertarul în care ţineti medicamentele copilului [...] şi o mică cantitate de luminalete (Fenobarbital de 0.015g) speciale pentru copii; 1-2 tablete de acest fel, administrate în curs de 24 de ore, pisate şi dizolvate într-o linguriţă de ceai, calmează copilul, realizează un somn odihnitor şi scad tendinţa de vărsături.

Mamiţuni are în acest moment părul măciucă şi seamană întrucâtva cu membrii formaţiei Boney M. (Cu toţi la un loc.) Fenobarbital la sugar??? Somn odihnitor??? Poate mama dumneavoastră...
Da, Fenobarbital, de-ala folosit şi azi de unele bone ca s
ă-şi păstreze ziua liniştită (că doar i-am dat şi lui Ionel când era mic, că aşa mi-a zis atunci doctora lui), cu copilul sedat şi cu creierii varză (întrucât oarece studii făcute "recent", acu' vreo 10-15 ani, indică, pe lângă dependenţă, sevraj, şi tot tacâmul, serioase efecte secundare la nivel de ţesut cerebral la adulţi, post îndopare fenobarbitalică regulată. Darămite la bebeluşi!)
Iar aia cu sc
ăderea tendinţei de vărsături... sedarea e mai degrabă în direcţia creşterii şansei să se înece!


Mă simt ca Toma Caragiu în sceneta-n care citea în "cehă" de pe pachetele de Vegeta...

Istoria medicinei pare, dintr-o anumit
ă perspectivă, presarată din greu cu neştiinţă savantă şi abuz.
M
ă gândesc c-ar fi instructiv dacă studenţilor la medicină le-ar mai evidenţia cineva, din când în când, cum le-a evoluat ştiinţa (poate că se şi întâmplă asta, nu ştiu; deşi, la câtă materie au de parcurs, mă îndoiesc). În ideea că aşa li s-ar stimula, dacă nu gândirea, măcar opţiunea de folosire a bunului simţ...

Si, sincer, mă bucur c-am născut in 2008 si că-s suficient de chi
ţibuşară ca să întreb mereu "da' de ce?".

2 comentarii:

Unknown spunea...

Ooohooo si mai sunt pediatri de pe vremea respectiva care mai aplica invatamintele acestei carti. Tocmai mi-a zis o prietena ca i-a recomandat o pediatra batrana, la care se fac cozi de asteptare, pentru fluidificarea secretiilor nazale ale bebelusului ei de 3 luni, frectii cu spirt. Asa, fara sa fie racit, fara nimic. Sa ne intoxicam copilul ca are mucisori in nas.
Si inca o duma: ca sa nu se mai trezeasca noaptea, sa-i dea la masa de seara cu 30-60 ml mai mult lapte decat portia lui obisnuita. Bebelusul e hranit cu formula.
Si am intrebat si eu: "Si daca nu mananca, ce faci? Ii bagi in vena?"

Mamiţuni spunea...

Da, din pacate, da. Sunt si medici care raman numai cu ce-au bagat la cap in facultate, eventual si in primii ani de practica, si la care noutatile nu mai ajung. (ei, evident, nu le cauta singuri)

Din ce-am vazut eu de-a lungul timpului, sunt si cei mai rigizi si, nu o data, nepoliticosi. (Proprietarii adevarului suprem.)

Desi, Slava Domnului, mai sunt destui pediatri de toate varstele care-si aplica si bunul simt in materie de diagnostice si prescriptii, nu doar citeaza de la pagina 13, randul 2.

Foarte corecta intrebarea ta :)) ! Asta ar mai lipsi, sa fortezi copilul sa manance...