joi, 20 decembrie 2012

Nedumereli mamiţuneşti

De ce vara, pe caniculă, în (mai) toate loacele româneşti posesoare de aer condiţionat, temperatura e de 16 grade, iar iarna, la zero grade afară, înăuntru sunt 30? Inclusiv (sau mai ales) în farmacii.

Ce dacă pe majoritatea prospectelor scrie să păstrăm medicamentele la temperaturi sub 25 de grade? Oricum prospectele nu-s aşa citite.

De ce nu se rezumă mai nimeni la o diferenţă de 10-15 grade?

Nu pretind ca la -20 sa stai la -5; dar sunt sătulă de răceli şi de muci şi aş dori să fiu scutită de efectele produse de schimbările mari de temperatură de la interior la exterior. Tranziţiile astea bruşte şi dese te-„ajută”, nu glumă, pregătind terenul, să răceşti zdravăn şi des.



Această naţie o fi profund înamorată de şocurile termice?

(Re)trăim, nu neapărat conştient, nostalgii de tip vatră şi sobă?

Tre’ musai ca vatmanul şi şoferul RATB să steie ca la ei acasă, în tricou? (nu vreau să le fie frig oamenilor; dar unii din ei chiar stau în tricou, în vreme ce pasagerii asudă de zor).

Suntem tatuaţi ca fiind amatori de excese?

Ne place să ardem gazu’?
(pentru că, evident, dacă n-ai da temperatura din bancă la 26, poate ai mai economisi nişte bani şi n-ar mai fi nevoie de (atâtea) concedieri).





De ce (încă) un număr teribil de mare de oameni se recomandă / semnează (în alte contexte decât cele-n care există imperativul identificării rapide, după numele de familie) se face după modelul „Popescu Gigel”?

Alooo, prenume? Înainte de nume(le de familie)?



De ce, pe ditamai campania de pe postul de radio naţional, accentul e pus pe idealisme cu iz posesiv (cum e România ta / cum vrei să fie România noastră - hă?) în loc să fie pus pe acţiune? (ce ai făcut / faci / vrei să faci pentru X/Y/Z?)

De ce rămânem ancoraţi în naivităţi de salon şi-n vorbărarie (deseori pompoasă... şi atât) în loc de acţiuni, fapte, consecinţe, rezultate?

O fi un infantilism?

O fi o incapacitate intens cultivată?

O fi lipsa de exerciţiu?

2 comentarii:

adra_bell spunea...

Daca-i prinde p-aia cu 30C in farmacie, ii arde original.
Cred ca asta cu prenumele e ramasa din scoala, de cum era respectivul strigat la catalog, eu am fost ironizata indelung de o profa pentru ca am indraznit sa semnez o teza cu prenumele inaintea numelui. "Da' şe dragâ, ti crezi vedetă!?"

Mamiţuni spunea...

Adra_bell,
am si vizualizat inspectori cu termometre... :))
Cred ca pana la prins si ars mai dureaza.
Explicatia pe care am primit-o eu cand m-am interesat care-i treaba cu temperatura caniculara din farmacie a fost ca se da dimineata aerul conditionat la maxim (ca sa se incalzeasca in interior mai repede) si azi, ce sa vezi, l-au uitat pornit pe temperatura initiala...

Cu prenumele: na, si ti crediai vedietă? :)
Mare toanta, profa aia.