Trebuia să urmeze episodu'4 din serialul opţiunilor pentru copiii sub 2 ani. Despre cum e să "stai" acasă cu copilul, să te bucuri că-l vezi cum creşte , cum te transformi tu, mamă, într-un cocktail de zâmbete, chiţăieli, oboseală, pupături, călcat pe jucării, turnat cafeaua pe lângă cană, privit cu disperare la casa ajunsă câmp nedesţelenit, şamd. Şi fericire.
Din păcate, şi relatarea de mai jos mai face parte din poveste.
Zilele trecute, vine Bunica din parc şi povesteşte următoarele: La doua bănci mai încolo, o mămică (tânără), de zor vorbitoare la telefon. Puştoaica de vreun an (aproximare bunicească tip ochi-de-vultur), nerăbdătoare, o tot trăgea pe maică-sa de mână, s-o însoţească la o mică plimbare bălăbănită. (Mama-n chestiune şedea. Bunica a presupus că, la fel ca şi Muţunau acum vreo lună, cea mică era în faza-n care voia să meargă, dar numai "asigurată" de-o mână de adult).
- Stai, că nu mai are răbdare, zice mămica telefonistă, şi pune cu grijă mobilul pe bancă.
După care ia puştoaica, îi rade cu sete două palme la fund şi o depozitează urlând în cărucior, la celălalt capăt al băncii.
E evident ce face după: se întoarce liniştită la conversaţie. Din care se întrerupe doar ca să admonesteze (zbierând "ia mâna de pe ea") o altă bunică din preajmă: femeia se apropiase de căruţ şi voia să consoleze fetiţa, care se sufoca de plâns. S-o mângâie.
Ce să-i faci? Să nu te bagi, că, la viteza asta, două bănci distanţă oricum înseamnă "prea târziu"?
Să strigi "las-o!"?
Să încerci să consolezi copilul, poate-a-nţelege podoaba de mumă-sa...?
Să te duci s-o iei blând de mână pe zână în timp ce şi să-i şuieri între ochi, scurt şi clar, "opreşte-te!"?
S-o pocneşti pe agresoare? Mamiţuni, temperamentalo-justiţiară, şi-a amintit brusc de antrenamentele de volei (o, tempora) şi-a avut milisecundic senzaţia că, dacă ar fi fost şi ea de faţă, scena s-ar fi lăsat cu dinţi pe jos, aşa, din servă.
Ceea ce se reduce, evident, tot la violenţă. Şi nu-i OK. E doar un cerc vicios.
Problema cu violenţa este, cred eu, că are propriul ei limbaj. Unul cu o teribil de "grea" încărcătură şi cu o dialectică pervertită. Este atât de insidios întreţesută în vieţile noastre, încât nu doar că n-o mai vedem, e în peisaj, locul ei e acolo, dintotdeauna.
Trăim pe (bază de) violenţă. E-n fişa postului. Doar că nu-i dăm numele ăsta...
E, o palmă, acolo...
Haideţi, doamnă, păi cum altfel să (mă) asculte?
Vreti să mi/ţi/ni se suie-n cap?
(lasă că, dacă ai pocni un adult, s-ar chema poliţia şi, eventual, s-ar lăsa cu amendă penală)
Violenţa tranşează situaţii. Zi de zi. Aşa că ni se pare că, da, cu un pic de agitaţie, le rezolvă. Perversitate supremă: se deghizează în salvator.
Cum o să renunţăm la ea? Ce punem în locul pe care îl ocupă?
Film 1: Se întorc de la plimbare Mamiţuni şi Muţunau. Bunicul, zâmbitor, deschide uşa de la sufragerie. Motanul, probabil tot zâmbitor (deşi de obicei e mai reţinut), se furişeaza înăuntru (unde are interzis). Bunicul strigă la motan să iasă. Motanul, subit extrem de surd, vrea să se refugieze sub masă. Bunicul se înfurie şi îl "încurajează" cu un picior (un ghiont ferm...) să iasă. Dupa care zâmbeşte tandru spre nepot.
Lui Mamiţuni i se cam încreţeşte pielea pe spinare la vederea ... incongruenţei, să spunem...
Film 2: Mamiţuni se întinde după o jucărie. Câinele Boxie se interpune (avea drum pe-acolo...). Mamiţuni spune "dă-te", fără efect, şi apoi împinge cu piciorul gigantica potaie neascultătoare, să aibă loc să treacă. Muţunau contemplă atent toată scena.
Mamiţuni are pe loc o viziune multiplă cu n-şpe ghionţi încasaţi de Boxie de la viitor-autoritarul Muţunau.
Film 3: (general) Orice moment cu tonul ceva mai ridicat, şi puţin iritat. Adresat oricui.
Film 4: (tot general...) Nu "pardon", nu"scuze", nu "te rog", nu "mulţumesc". (O) pauză. O lipsă (eternă? congenitală?) de amabilitate. Pretenţia că unele ori altele ni se cuvin, sunt de-a gata. Ni se datorează. Clamarea "insistentă" a proprietăţii nu e departe.
Film 5: Elle, amintindu-şi, de dragul burtocului mamiţunesc de 8 luni, că epuizarea proprie se mai traducea şi prin irascibilitate, că i-a fost coşmaresc de greu în primele 6 luni după naştere şi că nu odată a simtit nevoia să-şi dea fetiţa de toţi pereţii. (fetiţă pentru care a făcut n-şpe tratamente nişte ani lungi, pe care o iubeşte ca pe ochii din cap şi pe care n-a atins-o nici cu o floare, nici atunci, nici mai târziu)
Cine e fără de păcat, să ridice primul piatra.
Totuşi, ar trebui să ne putem descurca şi fără pietre.
Completare-continuare ulterioară: în Vasile Breban, Dicţionar al limbii române contemporane, 1980, Editura ştiinţifică şi enciclopedică, nu există cuvintele empatie ori compasiune.
Dicţionarul este subintitulat: de uz curent.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
Unu - violenta nu poate fi eliminata total din viata noastra. Nu in societatea actuala. Toti avem momente in cate ne enervam si dam pe-afara. Important e sa lucram au auto-controlul cat mai bine si sa le dam copiilor model din aceeasi lectie.
Cu fata aia din parc. Problema ca e reactia noastra e tot una violenta.
Ce as fi facut eu. As fi asteptat sa se opreasca din vorbit la telefon, sa se calmeze, chit ca ar fi trebuit s-o urmaresc, as fi oprit-o cu blandete si as fi incercat sa vorbesc cu ea. Sa-i spun ca o inteleg, ca e obosita, ca e nervoasa, ca sunt lucruri care nu-i merg in viata, ca sunt lucruri de care este nemultumita. Dar ca nu poate sa se razbune pe copil din cauzele de mai sus, pentru ca bietul copil nu are nici o vina. Ca mai sanatos pentru ea si pentru fetita ei e sa incerce sa se calmeze, eventual sa-si bage unghiile in propria carne atunci cand o trece un astfel de moment de furie. Samd.
Oricum, e trist. Suntem tristi, noi oamenii. :( Cu atat mai tristi cu cat nu intelegem ca de multe ori primele victime ale unui act de violenta sunt de fapt agresorii insisi.
Unu - perfect de acord. N-are rost sa ne pierdem in idealisme, e cazul sa-ncercam sa facem ce depinde de noi. Macar copiii nostri sa aiba modelul "pozitiv".
Fata din parc: ea nu parea nervoasa. Avea aerul ca procedeaza absolut corect. Ca remediaza problema. Asta e cel mai trist. (ca-n realitate stii ca nu e bine, e alta poveste) Nu e mare psihanaliza sa presupui ca asta a experimentat si ea, cand era copil... Bolnav? Pastile. Obraznic (orice va fi insemnand asta)? Pleosc-jap-bum.
De-asta cred ca, din pacate, n-ar fi stat sa asculte, oricat de bland i s-ar fi vorbit. Am vazut alte situatii unde s-a intervenit verbal si ... am invatat cuvinte si expresii noi, ca sa zic asa...
Pe langa faptul ca s-ar fi simtit (implicit) contestata si "sanctionata" (ca scolarii... cand li se face observatie, ca dovada ca reactia celeilalte bunice a fost cat se poate de corecta si de benigna... dar fata tot a zbierat la ea), si eventual datoare sa riposteze (gen "ce te bagi") attention-span-ul e scurt. Deci tre' sa fii si concis. Ca omu' pur si simplu nu aude.
Ma tot intreb cum as fi putut sa-i spun, scurt si la obiect, dar suficient de profund incat s-o miste, ca se poate si altfel...
Mai ales ca situatia e stupida: cat era sa se ridice de pe banca, sa mearga alaturi de cea mica, vorbind in continuare la telefon? Sau macar s-o fi pus in carut dar fara s-o pocneasca. Sper ca acasa cea mica nu sparge niciodata nimic.
In rest... da, trist. Si urat.
(eu tot cred ca ar trebui sa se poata si altfel. si caut variante)
Eu am intervenit intr-o faza similara si i-am spus mamicii razbunatoare "Nu mai dati doamna in ea ca nu a inteles nimic din asta!"
Si stiti ce mi s-a raspuns "Vezi-ti cucoana de al dumitale!!!"
Al meu copil are 3 luni, merge in landou la plimbare si e cel mai cuminte copil cand e afara, asa ca nu stiu ce puteam sa vad la el, in afara ca era cuminte, zambitor si dulce.
Si inca ceva: mie nu mi-a venit niciodata sa-mi dau copilul de toti peretii desi mi-a urlat in urechi de aveam senzatia dupa aceea ca am apa in ele, desi a parut si el ca plange fara motiv etc etc.
Pur si simplu nu pot fi suparata sau nervoasa sau agasata de el. Are el motivele lui sa planga si daca plange ca ma vrea aproape si ca vrea in bratele mele nu poate fi decat un motiv care sa ma bucure, ca aceasta mica fiinta are nevoie de mine.
Sinziana: eu i-am atras atentia odata unei "doamne" care-si altoia baietelul pretinzand ca ea ar avea pantalonii "putin rupti in fund". Evident ca nu era adevarat, dar s-a oprit din lovit.
Da, asa e, daca intervii te alegi cu apostrofari. Ca doar subminezi autoritatea batausa!
Asa ar trebui sa ne privim cu totii copiii, cum o faci tu. Ca doar n-o conspira bebelusul impotriva noastra...
Elle imi spunea ca epuizarea fizica parca-i luase mintile, de simtea ca-i vine sa sara la copil (ceea ce n-a facut). Pe urma am aflat ca, la unele persoane, un semn al depresiei postnatale e tocmai irascibilitatea crescuta.
Din povestirea ei am inteles cum ajung, uneori, sa fie maltratati copiii... de-asta am mentionat-o.
Trimiteți un comentariu