vineri, 9 septembrie 2016

Teoria vacanţelor


Din varii motive, n-am mai reuşit să-mi iau o vacanţă mai lungă de două săptămâni cam de-acum 9-10 ani... (pe undeva, am şi sentimentul că dacă mă deconectez atât de mult de "standard" risc să mă mai prea întorc şi să mă lansez în căutarea iluzoriilor posibilităţi de vacanţă eternă - dar despre asta într-un episod viitor, mai îndepărtat el aşa... )

Aşadar, cea mai bună altă opţiune la orizont sunt călătoriile ad-hoc, peste weekend, "ajutate" eventual de oarece sărbători legale şi, n-ar strica, de nişte promoţii la biletele de avion....

Şi uite aşa vom încerca să ne lansăm în episoade de vacanţe low-cost, cu bagaj minim. 10kg ar trebui să fie totuşi suficient pentru 4-5 zile...
(modelul trei-chiloţi-şi-o-poşetă)

În România e mai simplu: ţup, în maşină, dacă e bine, stăm, dacă nu, căutăm altceva, dacă nu găsim, ne întoarcem.

În afară e ceva mai complicat. Cu Muţunau în formaţie nu m-aş hazarda să merg decât într-o ţară a cărei limbă o bârâi fie şi aproximativ, şi, de preferinţă, în locuri în care am mai fost (şi-n care presupun că m-aş descurca rapid). În plus, durata vacanţei impune o călătorie urbană, iar destinaţia ar trebui să fie dotată cu multe şi interesante atracţii pentru copii.

Parisul îndeplineşte aceste criterii (nu pentru Disneyland, în sine).


La fel şi Barcelona.


Viena nu-mi pare un oraş pentru turism cu copii - deşi o călătorie cu maşina prin Austria, fie în munţi, fie prin preajma lacurilor, fie la schi, sună cu totul altfel.
Poate greşesc, că n-am apucat să caut mai mult...


Londra pare o destinaţie potrivită pentru copii mai mari, eventual vorbitori de engleză. Muzeele sunt minunate, dar, dacă nu pricepi pe cont propriu mai nimic din ce e în jur, nu ştiu cât are să-ţi placă.

  (sursa foto)


Atena, în afară de Acropole, n-ar fi prea atractivă pentru Muţunau.

  (sursa foto)

Lisabona e interesantă (castele, munte, estuar, litoral, Sintra).


Mă mai gândesc la Berlin, Veneţia şi Amsterdam (ultimele pentru plimbările cu barca şi nu numai....).



 (sursa foto


Evident, mă gândesc la toate astea la spartul târgului, în extrasezon!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Malta: de la 55 ron dus, vara si in noiembrie, snorkeling, cavaleri, temple si fortificatii marete, cameleoni, fructe de cactus, autobuze, pescuit, barcute, grote. Budapesta: izvoare fierbinti, terme somptuoase, poduri, Dunare, catacombe (superoferte in ian-feb cazare cu vouchere de scalda incluse). Stockholm: muzee grozave (gratis), parcuri, paduri, mii de insule, allemansrätt. Oslo: muzeele Fram si KonTiki, kayaking, allemansrätt, hosteluri prietenoase cu copiii. Pentru o vacanta mai serioasa (o saptamana- doua) ne incumetam sa zburam 4-5 ore spre Reykiavik (izvoare fierbinti, vremea nu conteaza, midnightsun din mai in august, aurore in rest, allemansrätt, hosteluri prietenoase cu copiii) sau oricare dintre Canare (primavara eterna, vulcani fumeganzi, desert, dune, cactusi, banane, poteci, valuri, snorkeling in piscine naturale de lava). Toate destinatii de wizz/ryan/blueair/wow

Mamiţuni spunea...

Vai, ce frumos, multumesc pentru sugestii!
(sigur 55 RON? nu 555? si 555 Ron e bine pentru Malta!)

Cu Budapesta problema e ca eu nu vorbesc maghiara cat sa am senzatia ca ma descurc rezonabil (e drept ca as putea invata un pic...)

Olso va intra pe lista, la fel si Islanda - dar Islanda mai tarziu, ca n-are Mutunau rabdare de zbor lung / cu escala...

Miha Furdui spunea...

Ma bucur ca-ti plac ideile noastre :)
Malta cu 55 ron exista :) de fapt cred ca fost chiar 45 si m.am alintat si cu loc la geam pentru inca 10 lei. Eu de fapt mergeam altundeva dar nu m.am putu abtine si mi.am luat cu "escala" de trei zile la Malta. Dus intors intre 250 si 650 ron. Mergem acolo de patru ani, anul asta chiar de 2 ori :). Nu sunt multe plaje fine si nisipoase dar de asta e si un loc excelent de snorkel. Se conduce pe stanga asa ca acolo nu inchiriem masina.
Noi nu stim maghiara deloc dar am descoperit ca ne descurcam si fara :). In plus Budapesta are un sistem public de transport minunat si o harta e tot ce-ti trebuie. Noi am descoperit Budapesta de nevoie - low costul nostru preferat Norwegian zboara de acolo- si are legaturi bune cu vestul/centrul tarii muma via trencupaturi precum si o parcare long term f ieftina la aeroport. Transferul gara/city-aeroport e destul de simplu si foarte ieftin.

Mamiţuni spunea...

Miha,
imi plac, da, multumesc!

In Budapesta am fost numai cu masina pana acum (asa s-a nimerit). O sa ma uit si pe rutele de transport in comun, nu le incercasem.

Vedem ce mai apare :)