sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Ultimele ştiri, iar

Am dat (de nevoie!) de sinonimie:
- Ce e acolo?
- Dâ’boviţa!
- Şi ce e Dâmboviţa?
-...
- Un râu?
- O apă!



L-am descoperit pe „nu vreau!”...

- Uite, ceai!
- Nu v’ieau!

- Mai ai puţin!
- Nu v’ieau!

- Hai, urcă repede scările, ne grăbim!
- Nu v’ieau, nu v’ieau, nu v’ieau!!



... şi facem „progrese” la exprimarea nemulţumirii: când şi dacă nu-i convine ceva, se duce să se trăntească instant cu burta-n jos, eventual direct pe podea, ca să „p'ângă ca Cenuşă’iasa” (noţiunea de cacofonie, cu implicaţiile aferente, a rămas încă nedescoperită!)


Noul său nume este „Chi’iuţă” (cheliuţă). Post ras în cap, evident. De data asta la numărul 1, nu la 0. Dar tot chi’iuţă se cheamă că e!


Abia aşteaptă să reia mersul la g’ădiniţă ca „să se joace cu multe copii”.


S-a prins care e treaba cu strâmbăturile: recurge la ele ca să se amuze!


A început să ceară oliţa (pentru pipi) - da’n rest, mari progrese nu facem. O exista, la vreun moment dat, un declic salvator?


... şi (pe fundalul acestei harababuri) Mamiţuni se întreabă cum s-o facă pe Bunica să mai renunţe la tona de fraze care încep, toate, apoteotico-autoritaro-inchizitoro-îngrozit cu Nuuuuuuuu!!!

4 comentarii:

g.cojocaru spunea...

:) probabil ca atunci cand voi trece prin faza aceasta nu voi mai gandi la fel, insa etapa NU ma distreaza teribil. :D
Nervi tari va doresc.

Sinziana spunea...

Mamituni, da-i o carte de tehnici de vanzare sa o citeasca :)) Sau trimite-o la un curs. Glumesc, dar sa stii ca ideea cu cartea ar merge.
Eu am lucrat la o niste americani, a caror companie era cea mai mare din lume inainte de criza. Ei si acolo am invatat ca tehnicile de vanzare merg in orice situatie, inclusiv pe plan sentimental, in educatia copilului, oriunde. Bine, mai precis se numesc tehnici de manipulare, dar ar avea o conotatie negativa, ceea ce nu e cazul in toate situatiile. Oare daca manipulezi pe cineva sa adopte un set de reguli care tie ti se par in regula, e de rau?!

vic spunea...

- cind se tunde copilul 0 i se mai spune si ca are parul cretz, ca sa nu se sperie sau sa plinga

- da, exista un punct in care nu mai face decit la olita, dupa cum exista momentul in care insfaca un pernut subbrat si pleaca sa doarma singur in camera lui

Mamiţuni spunea...

G.,
te referi la "nu vreau" sau la strambaturi?
La noi, "nu vreau" e inca la dimensiuni rezonabile. Adica daca zice ca nu vrea ceva, chiar nu vrea. Si-l luam pe sus :)

Sinziana,
multumesc pentru sugestie. O sa incerc cu cartea. Am incercat si cu Francoise Dolto. N-a mers. Poate dau roade tehnicile de vanzare!
Cu privire la manipulare, cred ca vorbim de asa ceva doar cand te conving sa faci ceva impotriva intereselor tale. Cand te conving sa faci ceva ce-ti foloseste, e diplomatie :)
Acu', linia intre ce-ti foloseste si ce nu e, cateodata, dificil de trasat...

Vic,
copilului (culmea!) ii place la nebunie noua frizura. Aveam pregatite toate replicile (in spiriul indicat de tine), dar n-a fost nevoie sa le folosim!
Multumesc pentru incurajarile referitoare la mersul la olita. Cu privire la dormitul in alta camera: pentru asta iti trebuie o camera in plus! :)