miercuri, 14 noiembrie 2012

Despre Learn with Music, pe scurt

Ideea de-a-nvăţa o limbă străină orice prin joc şi muzică mi s-a părut, de la bun început, interesantă. Foarte interesantă.

Apoi am văzut la grădiniţă o sesiune demonstrativă şi pe alocuri aveam dificultăţi în a înţelege ce spun cele două doamne demonstratoare. Poate din cauza accentului - vag iliescian (ei, hai, nu chiar aşa, rusesc; doar dâmboviţean. pur şi pe alocuri încâlcit), că eu de auzit, aparent aud destul de bine cât să pricep şi engleza vorbită de irlandezi foaaarte ... grăbiţi! (hi!)

Nu, din punctul meu de vedere nu e destul să fi stat X ani în ţara Y pentru ca asta să însemne că şi vorbeşti bine limba. Cunosc personel destule contraexemple, clasici în viaţă...

Dar Muţunau a vrut să meargă la program (căruia eu nu i-am prezis un viitor luminos) aşa încât se-ntoarce săptămânal lălăind varii chestii ininteligibile.
Cel puţin până ieri, când m-a anunţat că nu mai vrea să meargă. Nu, nu mi s-a adeverit prezicerea, programul îl interesează în continuare, doar că doamnele cu pricina l-au pierdut de muşteriu când nu i-au (mai) dat nu’ş ce recompensă tembelă (ele folosesc „premii” - nişte steluţe aurii autoadezive care m-au dus cu gândul la biscuiţii pe care-i foloseam ca să obţin un culcat şi un şezi de la câinele Boxie...). Şi nici piraţi se pare că n-au.

Chestiile ininteligibile vin din faptul că pronunţia corectă n-o predă, se vede treaba, nimeni. Ce auzi tu şi ce prinzi din zbor, aia e.

(Muţunau oricum îmbogăţeşte fonetic subiectul - a se vedea Ifiochia şi, mai nou, Iunaited Steics. Pe ultima nu-s sigură c-a greşit-o radical)



Ieri s-a-ntors, de pildă, lălăind ceva ce am decriptat numai parţial.

Ultima parte e  (sper) now be quiet.

Pen' că, per total, ce cântă el seamănă suspect de mult cu hairy asses, now be queer.

11 comentarii:

Strumful spunea...

Iulia e la gradinita in limba germana, germana vorbita de 2 turcoaice si o unguroaica, fix in tara austriecilor, insa de pe la 2 ani si jumatate am dat copilul la germana, am avut noroc de o doamna extraordinara, de la care Iulia a invatat foarte multe lucruri, lucruri invatate din joaca.

Zu spunea...

Mda, al meu NU a fost atras de Learn with music. N-a vrut, nu merge. Wow! Am respirat usurata si mi-am bucurat ca glontul mi-a trecut doar pe langa ureche si asta a fost. In schimb vine cu diverse cantecele de la engleza - dupa o perioada in care visam "twinkle twinkle little star" in varianta cu steaua mare si galbena, ieri am pus pe repeat "itsi bitsy spider", evident numai varianta cu animalul mov, fix aia si nu alta :D.

Monis spunea...

Cand am deschis linkul am crezut ca nu vad bine. Prima chestie pe care am citit-o: Invitati: Mihai Constantinescu (etc). Nici nu reusesc sa citesc mai mult :D.

Mamiţuni spunea...

Strumfule,
te-ai scos :)

Zu,
vezi, n-ai pierdut nimic.
Am uitat sa spun ca, in viziunea (auditia?) mutunautica, programul se cheama Louder Music :)

Monis,
tu sa nu te iei de Mihai Constantinescu, da?
Eram profund inamorata de el, pe la 5-6 ani. Ai mei.
E drept ca, daca e sa ma iau dupa memoriile familiei, interesul mi-a disparut dupa ce mi-am facut damblaua si l-0am vazut in nu mai stiu ce spectacol :)
Si omul n-a avut niciun amestec la gradi. :)

maria spunea...

noi nici n-am ajuns la cursuri pentru ca m-a eneervat groaznic doamna zisa daisy, care imi trimite mailuri in engleza.

daisy spunea...

Buna Maria Coman, sunt Daisy si cred ca un simplu email care sa ma informeze ca nu doriti email in engleza ar fi rezolvat problema. De obicei eu scriu email in ambele limbi si imi cer scuze daca ati primit numai in limba engleza.
Cat despre sticker- copilasii primesc acestea cand au fost participat sau au avut o contributie la clasa. Cu toti doresc aceste mici atentii- si poate fi un motiv pentru unii ca sa stea atenti si sa participe activ- cam asta e scopul. Dar nu dam aceste atentii in fiecare clasa- o alta varianta este efectuarea unui cantecel care le place lor cel mai mult-drept recompensa ca au fost atenti- sau poate un dans cu esarfe, sau un cantec cu un anuiaml de plus etc.
Sper sa nu il pierdem drept musteriu pe cel mic! lol Oricum- daca imi spuneti la ce gradinita merge cel mic va pot oferi si un cd cu programa noastra-si asa puteti vedea mai bine ce "gangureste" el in engleza.Poti sa imi raspunzi la daisy@learnwithmusic.ro
Sper sa fie o experienta placuta pentru cel mic in continuare.Noi avem multi copilasi care adora si canta mereu cantecelele noastre- iar parintii observa un salt in vocabularul copilului in limba engleza.
Multumesc,
Daisy

Mamiţuni spunea...

Maria,
daca te incalzeste cu ceva, majoritatea newsletter-elor LwM primite de mine sunt in engleza.
Imi amintesc vag de unul care ar fi fost si-n romana... dar doar vag...


Daisy,
eu nu aprob utilizarea "premiilor". Micile stelute si abtibilduri or fi ele dragute, dar chiar am o problema mare cu folosirea lor.
Si o problema si mai mare am cu pronuntia.
Nu vreau sa-mi fac copilul colectionar de "premii", vreau sa invete sa pronunte corect si sa mearga la program (la orice program) pentru ca ii place ce traieste acolo, nu pentru "premii".
Ceea ce, pana una-alta, nu se intampla.
Am Cd-ul, multumesc, l-am primit deja de la gradinita.
Iar de pierdut de musteriu cred ca l-ati pierdut deja. Si nu din cauza abtibildurilor, ci pentru ca se plictiseste pe durata sesiunii.
Ramane de vazut daca va mai dori sa participe pe viitor sau nu.

Monis spunea...

mai, nu ma iau propriu zis de Mihai Constantinescu :D. Dar saracul, in afara de Maria Mirabela (cantata, ca de compus s-a ocupat altcineva), nu prea a participat profund la cultura romaneasca. A, ca se plange cu absolut fiecare ocazie ca "artisti ca el" sunt lasati la o parte etc etc, da, asta este emblema lui. Imi pare rau, dar un eveniment la care primul invitat este acest domn, pe mine nu ma inspira, au contraire, ma cam dezinspira.

Mi se pare trist si ingrijorator cat de putini oameni inteleg ce inseamna 'recompensele' si de ce exista pe lume parinti care nu le folosesc si nu sunt de acord cu ele. Cred ca daca explici unui pedagog ca a aplica o recompensa este aproape ca si cum ai aplica o pedeapsa, copilul ajungand sa faca ceva doar ca sa primeasca recompensa, te crede plecat cu plugusorul.

Daizy, copilasii 'doresc aceste atentii' pentru ca au fost invatati s-o faca. Nu pentru ca e scris in codul lor genetic.

Oricum, interesant, oare ce ar trebui sa fac si eu ca doamnele de la gradinita lui Santiago sa intre la mine pe blog sa le comunic in acest fel niste lucruri pe care nu reusesc sa le transmit in alt fel? :D

Daisy spunea...

Eu cred urmatoarele;Recompensa da rezultate mai bune in educatia copilului decat pedeapsa si are un efect pozitiv asupra personalitatii sale pe termen lung.
Recompensele pot fi materiale (jucarii, dulciuri), laude, managieri, timpul petrecut cu copilul in parc la plimbare sau urmarirea desenului animat preferat. Este foarte important ca recompensele sa constea in lucruri sau activitati care ii plac copilului. Trebuie sa luam in calcul faptul ca nu trebuie sa recompensam o activitate pe care copilul o intreprinde cu placere (de exemplu o activitate sportiva agreata de copil).
Pentru a nu cadea in capcana recompenselor, acestea trebuie oferite pentru a modela comportamentul si educatia copilului, nu pentru a-l determina in totalitate. Recompensa nu trebuie promisa inaintea desfasurarii activitatii, ci imediat dupa aceasta activitate, explicandu-i-se clar pentru ce anume este rasplatit. Este corect sa spunem copilului: “ Pentru ca ti-ai facut azi patul, mama iti daruieste o carte de povesti” , si NU: ” Daca azi iti faci patul, mama iti cumpara o carte de povesti ”.
Folosirea pe termen lung a recompenselor va conduce la adoptarea unui comportament corect al copilului doar conditionat (“ Ce primesc daca fac asta?”).
Mult mai recomandate decat recompensele materiale sunt lauda si incurajarea, deoarece copiii se simt bine cand intra in gratiile celor din jur si sunt laudati.

Deci o zi noi folosim sticker pentru un cantec bine facut si o participare activa, in alta zi - dans cu esarfe e recompensa pentru invatatrea cuvintelor, apoi avem grija sa-i incurajam de ficare data cand spun sau fac ceva bun si corect, si multe laude si voiosie in clasele noastre! Il asteptam cu drag cand doreste el sa vina pt. ca doreste( cum spui si tu) si sper ca nu vine pt sticker ( care oricum nu e de fiecare data!) De asemenea -copii au diferite talente si interese- nu toti trebuie sa vina la clasele noastre. Fiecare copil descopera ce il intereseaza cel mai mult si sunt sigura ca ramane la aceea clasa cand v-a descoperi! Mult succes!

Monis- ma intereseaza ce spune lumea pe bloguri si sunt deschisa sa accept si crita si chiar sa fac si schimbare unde trebuie. Imi plac oamenii care spun in fata- dar nu toti au curajul...asa ca mai citesc de pe bloguri. O seara placuta!

maria spunea...

daisy- pai v-am raspuns cred inca de la momentul acela in romana. mie mi se pare deplasat, poate gresesc. cat despre recompensa, nu cred ca e recompensa versus pedeapsa. iar timpul petreut cu copilul nu mi se pare recompensa. iarasi. poate gresesc. nu ne potrivim, ce sa facem.

Mamiţuni spunea...

Monis,
sunt complet pe langa subiectul "ce-a mai facut Mihai Constantinescu in ultima vreme".
Dar nostalgiile protesteaza oricum!

Daisy,
eu zic ca feedback mai clar decat alegerea copilului sa nu mai participe nu exista.
In rest, putem discuta zi de vara pana-n seara despre teoriile bat-si-morcov.
Exista viata si-n afara spectrului pedeapsa-recompensa. Zau.