duminică, 11 mai 2014

Naştere naturală de tripleţi (nu, nu ai mei)

Repet: nu, nu ai mei. Momentan n-am în plan tripleţi.

Daaaar...


Stând eu într-o noapte pe gânduri (ca baba pe scânduri), mi-am adus aminte de-o menţiune de presă privind naşterea unor gemeni fără cezariană, undeva, prin nu mai ştiu ce oraş din România.

(Şi-mi mai aduc aminte, cumva fără legătură, de o doamnă pe care-am cunoscut-o demult, mamă de tripleţi post a n-şpea inseminare artificială. Ea, medic, ceruse cezariană. Până la urmă, asta se şi întâmplase. Inseminare = copil preţios, hai să-l extragem rapid. Să-i, în cazul ei.)

Drept care, zdrang, zbang, mă pocneşte curiozitatea & mă dedau cotrobăielilor pe internet, încercând să mă lămuresc dacă vreo careva, pe undeva, a născut tripleţi pe cale vaginală, şi s-a mai şi gândit că-i bine să informeze mapamondul.


Ei bine, da.

Aici este un link spre articolul semnat Ruthipedia - povestea naşterii a 3 fetiţe.

Articolul conţine, pe lângă text, oarece poze, niciuna de natură să ridice sprâncene. (mai degrabă o să le ridice textul...)
(Da, burta pare mai mare decât mama.)



Dar aici este un film care va ridica sprâncene - pentru că e filmată toată naşterea tripleţilor Trama.



Toată... adică toată. E needitată, drept care amatorii de vizionări merită avertizaţi cu privire la alegerea locului şi momentului vizionării.

Dincolo de aspectele anatomo-fiziologice (pe care mai poţi ajunge să le visezi noaptea...), cel mai şocant aspect mi s-a părut a fi atmosfera de la spital - calmă, destinsă, pregătită.

Fără bruftuluieli, fără intimidări, fără figuri de atotputernicie şi control.

De, am şi eu traume.

2 comentarii:

Cris spunea...

Prea multa responsabilitate pentru oamenii grabiti de la noi...

Mamiţuni spunea...

Cris,
asta e, cred, perceptia.

De fapt, responsabilitatea personalului medical ar fi sa respecte optiunile mamei si sa intervina adecvat in caz de urgente vitale, nu sa confiste nasterea.

Nu e responsabilitatea medicului cum nasc eu - dupa cum nu ale lui/ei sunt cicatricile si recuperarea de dupa nastere (indiferent daca a fost cezariana sau nu).

Exista o traditie intreaga a devalorizarii femeii care isi scoate capul urat aici - de pe vremea cand unica valoare recunoscuta a femeii era cea reproductiva.

Dar, cum femeia nu avea recunoscut si discernamantul, "normal" ca "trebuia" ca altcineva sa decida "rational" in locul ei...