sâmbătă, 2 octombrie 2010

Ce-ar fi dacă...

...toate locuinţele ar fi construite în aşa fel încât să includă din start/proiect montarea de toalete pentru copii?
Fie având două-trei săli de baie, fie doar una, dar mai mare? Deja dotată cu vas de WC, chiuvetă şi oglindă pentru cei mici?

...blocurile ar avea, de la un etaj la altul, şi tobogan, nu doar scări şi lift?

... în mijloacele de transport în comun ar fi şi rânduri-rânduri de scaune mici şi frumos colorate?

... ar exista nu doar biblioteci, ci şi jocoteci şi bicicloteci?

... ar fi normal să mergi şi la servici cu copil cu tot?

...scopul principal al poliţiei ar fi păstrarea curăţeniei, nu a legii şi ordinii sociale? (uşor prea artificioasă pentru gustul meu...)

...fiecare administrator de bloc ar avea ca scop principal în viaţă îngrijirea plantelor din jurul blocului şi găzduirea unui număr cât mai mare de rândunele?

...la modă ar fi să ai cât mai mulţi copii sănătoşi şi veseli, nu cât mai multe posesiuni materiale?

...scopul real al întregii societăţi ar fi realmente bunăstarea copiilor? Grija faţă de mediul în care îi creştem şi pe care li-l lăsăm?


Cred că, într-o primă fază, primăriile ar începe să ia şpagă pentru din ce în ce mai multe leagăne, plasate din ce în ce mai aproape unele de altele.
Că, tot în această primă fază ocupaţia majoră ar fi nu înlocuirea bordurilor, ci desenarea de şotroane şi table de şah.
Că oamenii ar merge sistematic la servici sărind coarda şi/sau dându-se cu sania. Oprindu-se, eventual, să ronţăie vreo acadea sau să joace o miuţă.

Că mult mai multă lume ar zâmbi. Pentru că multe din lucrurile care ne deranjează ar dispărea, nemaigăsindu-şi locul.


Ah, dar ce rost are? Doar ăştia mici cresc atât de repede. Doar nu putem schimba nimic cu adevărat. Doar ne petrecem cea mai mare parte din viaţă ca adulţi, nu sub formă de copii.

În ani calendaristici, desigur.

În anii număraţi în emoţii, aş zice că lucrurile stau cu totul altfel.

13 comentarii:

g.cojocaru spunea...

vise de vichend?? :D
... "o lume minunata in care veti gasi/ Numai copii"
uite ca visele tale imi adusera muzici in cap. :P

Anonim spunea...

"... ar exista nu doar biblioteci, ci şi jocoteci şi ....?"

Uite ca asta avem, recent am descoperit surprinsa o jocoteca/ludoteca la noi in oras. E minunat ca exista asa ceva ! :)

Despre celelalte.... Ar fi frumos :)

Anonim, Ea :)
Renate

Mamiţuni spunea...

G.,
daca sunt vise, cu siguranta nu sunt numai de weekend.
Dar nu ma gandesc la ele ca la vise. Ci ca la realitati viitoare.

Renate,
zi-mi, te rog, mai multe despre jocoteca/ludoteca la care te referi. Stiu ca au existat initiative, dar ca nu sunt institutionalizate la scara mai mare.
Ar fi minunat sa fie la fel de uzuale ca si bibliotecile!

Sinziana spunea...

O Mamituni!!! Daca ar exista locuri de joaca pentru copii si daca cele existente ar fi curate si ingrijite, daca ar exista mai multi copaci in jungla de asfalt, daca ar exista mai multe bucatele de verdeata iarasi curate si ingrijite, daca trotuarele si aleile dintre blocuri ar fi asfaltate si gropile astupate, ca sa nu intri cu roata la carut cu totul in noroi, daca n-ar exista atat de multi caini abandonati pe strazi carora un copil de 1 an sa le cada victima colaterala intr-o lupta intre ei pt teritoriu...Atunci as putea sa trec la o noua etapa de vise, ca acelea pe care le descrii tu.

Anonim spunea...

Ludoteca apartine de primaria orasului, responsabila cu chiria spatiului care gazduieste ludoteca, la noi este in aceasi cladire cu biblioteca pt. adulti si cea pt. tineret. Jucariile sunt primite prin donatii, de ex. ultimul transport de anul acesta, este din Danemarca si nu este primul. Nu sunt jucarii noi, desi unele chiar n-ai spune ca sunt folosite. Jucarii de calitate, de firme foarte bune, educative... de la papusi, filtru de cafea, bucatarie..etc... pana la puzzle simplu, incastru cu sau fara sunete (un puzzle sound am luat noi acasa de data asta) lego de toate formele, jucarii pentru indemanare, excelente, eu am ramas uimita pt. ca abea acum o saptamana am ajuns acolo si nu stiam ce voi gasi. Este deschisa publicului larg 2 zile pe saptamana, 2 ore marti si 6 ore joi, timp in care te poti juca cu copilasul acolo sau poti lua jucarii acasa, imprumut, exact ca si cartile de la biblioteca, totul se scrie pe o fisa. Am avut nevoie doar de buletin, restul e GRATIS.
Undeva, pe un toc de usa este un afis prin care roaga parintii sa contribuie din cand in cand cu un mic ajutor material pentru intretinerea spatiului, deci nimic obligatoriu, cine doreste si cat doreste. In celelalte zile ale saptamani se fac vizite cu gradinita, cate o grupa intra lejer acolo, 2 incaperi de joaca + una in care sade o doamna extraordinar de amabila iar in spatele ei un perete intreg de puzzle-uri si alte minuni :)
Am zarit dar nu am reusit sa intreb, aveam de supravegheat piciul de 1 an si 4 luni care urla de bucurie, jucariii, o sala separata cu carti pentru copii, marti ma introduc si acolo :) sa vad despre ce e vorba.
Dupa cum vezi, sunt ffff incantata de noua descoperire, iar dand un search pe google am vazut ca nu e singurul oras cu ludoteca.
Noi locuim in Lugoj :)

Tot aici s-a incercat o mica afacere cu un loc de joaca pentru copii, gen cele de la Mall-uri, dar nu a mers. Asta ar fi fost "jocoteca" :)

O duminica placuta !
Renate

Mamiţuni spunea...

Sinziana,
daca le lasam, daca nu facem nimic, vor ramane vise.
Da' daca stai sa citesti urmatoarea-mi postare (care are cu totul alta tema), sa-mi spui, te rog, in ce lumina o privesti apoi pe asta.

Renate,
multumesc pentru informatii!
Suna absolut senzational. Ma bucur pentru voi, tre' sa fie foarte fain sa ai asa ceva prin preajma!
Am sa caut sa aflu mai multe.
Poate promovam modelul si se deschid si altele.
Asta ar fi un pas spre normalitate...

g.cojocaru spunea...

nu gasesc resurse nici macar sa visez la atat de mult bine... poate sunt eu mai pesimista. :)

Anonim spunea...

Cu placere !
Da, este minunat !
Intre timp am aflat ca ludoteca "Wonderland" din Lugoj este activa din 2003 si a fost deschisa de fundatia "Timp pentru copii" din Danemarca. Se pare ca primaria Lugoj doar ajuta ludoteca sa ramana in acel spatiu.
Mult mai dezvoltati in acest sens, am fost surprinsa sa aflu ca sunt cei din Moldova http://www.ludoteca.md/index.php?module=static&page_id=6
Din imagini pare totusi altceva decat ceea ce este la noi. Acolo scrie de la 3 ani, cea mai frageda varsta :) Acum inteleg reactia doamnei de la ludoteca (de incantare si mirare) vazadu-ne pe noi acolo cu ce mici, de 80 de cm, ambii :)) Probabil sunt cei mai tineri membri inscrisi vreodata :)
Important este ca ei s-au simtit extraordinar de bine, chiar au plans la plecare.
Ar fi minunat sa se deschida si altele in Romania.

alina spunea...

asta e o buna platforma politica pentru revolutia aia despre care vorbeam eu! :))

Mamiţuni spunea...

G.,
cum te ajutam sa dai peste resursele alea?

Renate,
multumesc inca o data.
Pai, sa propagam exemplul, nu? Ca, dupa cum se vede, functioneaza!

Alina,
sa te declar extrem de oficial primita in gasca de partizani ai reformei mamicesti? (caci de facto as zice ca esti deja...)
Aud ca sediul Google din Zurich e destul de aproape, in materie de decoratiuni, de ce dezbatem noi aici :)
http://picasaweb.google.com/zurich.office.images/ZurichOfficePhotos#

Mamiţuni spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Spune-mi cum si dau o mana de ajutor :)

Renate

Mamiţuni spunea...

Renate,
multumesc, te tin la curent :)
Vreau sa-mi las mai mult timp sa cuget pe tema asta.