miercuri, 27 aprilie 2011

Istoria unui dublu chiul

Preambul
Există un lucru, mai nou legat/agravat de maternitate, pe care îl detest organic.
Apare cu precădere la vreme de sărbători.

E vorba de bagaje.

Mă-nervează intens căratul şi, mai ales, desfăcutul lor. (cu făcutul n-am nimic, merge)
Nu e vorba de ale mele. (am la activ oarece haiduceli instant, pe baza de rucsac - în cazurile de maximă eleganţă... - respectiv de hainele de pe mine + costum de baie - în caz de goane litoraliere subite).

Ci de cele cărate pentru alţii.

Aici, de mânuţă cu cadourile & proviziile hipermarketiste de sărbători, intră-n scenă subiectul maternitate.
Nu ştiu alţii cum sunt, da’ mie mi se pare că atunci când pleci undeva cu un copil sub 2-3 ani, (parcă) te muţi. Pat pliant, şapte mii de rânduri de haine, scaun de masă, chiloţi absorbanţi, sticluţe, medicamente... deja dau ochii peste cap numai înşirându-le.

Când am citit despre familia Pouzet-Oprean, admiraţia mea profund invidioasă la adresa lor n-a avut de-a face nici cu curajul (lor) de-a pleca de-a lungul şi de-a latul lumii, cu copiii & de dragul lor, nici cu locurile pe care le-au văzut, nici cu aventurile trăite - subiectul mundanei mele uimiri era din categoria unde le încap, frate, toate lucrurile???

Revenind la povestea de azi: să n-o luăm în tragic. Situaţia e, momentan, mult mai bună decât era, să zicem, acu’ un an pe vremea asta.
Da’ când ne-am returnat capitalist (ieri) de pe cele plaiuri buniceşti, am terminat de dat ultimul bagaj de pământ (tehnic vorbind, de gresie) pe la fo’ 4 dimineaţa.


Drept care, azi, nix grădiniţă, nix servici. Chiul nesimţit cu ciocolată caldă, mozzarella şi varii alte chestii mai line. Somn pân' la 11... (el, că eu cad brusc din pat, cel mai târziu la 8...)

Ah... zilele astea-nsorite şi domoale, ce frumoase-s ele, aşa, în lipsa lor de grabă...
(oare n-are nimeni nişte pastă de ralentir, monsieur, să mai dăm cu ea pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale?)

Ceva-mi spune că vom recidiva. Ghebos.

19 comentarii:

Unknown spunea...

eu car mult mai putin decat insiiri tu, iar bagajele mele sunt inca nedesfacute. An venit ieri, am plecat dimineata, am ajuns la 4, apoi m-an dus singura sa vad mamici si am adormit imbracata in timpul unei perne de curent. Sotul meu a facut apta Andei pentru astazi, iar numita s-a bagat in pat pe la 11, mi-a luat fata in maini si cand am deschis in sfarsit ochii m-a pupat, eu am asezat-o la san si am adormit, cu mici intreruperi, pana azi dimineata. Acum merg la munci si tot mi-e somn

Gabi spunea...

Da, si eu urasc bagajele pe care tre sa le fac, car, desfac. Cum am un bebe vomitacios, in general car munti de hainute, ca nu se stie niciodata...MAjoritatea nu le folosesc. Apoi, pe vremea asta, nu stii la ce sa te astepti.Geci de iarna, de primavara, hanorace, tricouri, sepci, caciuli...brrr, din afara pare cam ciudat ce-am putut cara cu mine pentru 2 zile :)). Plus farfurii, oale pentru el, lingurite, cani, blender etc etc etc...
Eu, in schimb, nu ma culc pana nu desfac si ultimul bagaj...urasc sa ma trezesc a doua zi si sa vad maldarele de bagaje cum ma asteapta.

Unknown spunea...

Gabi nu ai inteles, nu era vorbad de preferinte, pur si simplu am picat lata. Lasa ca te vad si pe tine peste doi ani :D:D

MihaelaMaria spunea...

Fetele, as lua o razna sa fac bbahaje mari si sa ma chinui sa le desfac mai degraba decat minim o saptamana. C'mon, nu exisrta in destinatiile noastre imediate si mai putin imediate loc atat de primitiv incat sa nu ne dea niste apa si o bucata de paine:)

Mamiţuni spunea...

Zoozie,
se impune o clarificare: caram mult pentru copil (aberant de mult...). Acu' e mai simplu, dar cand plec la rubedenii, intotdeauna se mai aduna nu stiu cate lucruri, nu se mai stie nici ale cui - ca doar mergem cu masina. Sac fara fund.
De obicei reusesc sa le desfac la sosire - dar asta nu inseamna ca ma enerveaza mai putin! Eram obisnuita cu mai-nimic pe post de bagaj, acu' nu se mai poate... In plus, despachetatul pe intuneric e o arta pe care n-o stapanesc pe deplin - si nici nu ma prea atrage...
Bine ca s-a culcat Anda fara tine!


Gabi,
bun venit in club :)
Daca progenitura din dotare "decoreaza" hainele (voma, pipi, culori, etc), o sa tot cari, ca e mai greu sa te consolezi cu ideea ca lasi copilul "asa" - cu haina decorata.
Eu nu mai car tacamuri si farfurii, m-am lasat de pe la 18 luni (pentru ca le pierdeam, nu de alta...) Junele s-a invatat la gradinita cu altele decat cele de acasa, si acum le accepta fara grija. I se pare chiar interesant sa analizele "agregatele" noi!


Zoozie,
da' PESTE bagaje ai adormit vreodata ;)?

MihaelaMaria,
cred (si sper din toata inima...) ca de pe la vreo 3 ani in sus, cand e copilul "curat" cat sa se ceara singur la toaleta, fara accidente, volumul bagajului scade vertiginos. Dispar si chilotii absorbanti, si hainele suplimentare de schimb. Da' cat mai poseda motorul cu automurdarire... brr!!!
Legat de tema postarii - m-am surprins intr-un magazin, tentata sa-i cumpar niste tricouri dragute, pentru la vara. Nu le-am luat - planuiesc sa-l mai si las la bronzat! :)

ayandari spunea...

Noi am umblat de cand avea copilul 1 luna si nu am carat niciodta atatea cate ai insirat tu.De exemplu nu luam in nicio calatorie patul de voiaj, ulterior am scapat si de sterilizator, sticle, borcane, copilul acum are un geamantan mic doar al lui si ce-i drept scutecle de unica folosinta.In rest, calatoriile noastre sunt niste placeri si nu mi s-au parut niciodata un calvar facutul/ desfacutul geamantanelor.Eu m-as plimba cu copchilul non -stop, daca ar fi posibilitati.

MoniQ spunea...

Noi suntem melci, ne deplasam cu tot trusoul bebelusesc in spate chiar daca mergem pana la colt. Nu mai spun de iesiri de o zi sau de ramasul peste noapte in alta locatie. Se impun: o geanta de jucarii (acum, nu ca ar avea copilul foarte mare nevoie de toate, dar, na, daca are chef sa puna cercurile in ordine pe un bat!), cadita gonflabila, cosmeticale, schimburi de haine multiple, mancare preparata, mancare nepreparata, ustensile de preparat mancare nepreparata, scutece, sling, bondolino, tricicleta...pentru parinti doar hainele din dotare. dar, sa ma si laud, gratie cosleepingului am scapat de accesoriile pentru somn.
Uneori ma simt regina bagajelor, le-as putea face/desface cu ochii inchisi :)

Crevs spunea...

da'otet?! Otet a luat careva in bagaj? Eu da :D... Nu se stie niciodata cand ai nevoie de sosete inmuiate in otet :( Ca noi mergeam in pustiu - asta e clar - nu la bulgari, unde la coltul hotelului exista un non-stop. Dar de unde era sa stiu eu cum se cheama "otet" in bulgareste?!
Acuma, serios, stiu ce-nseamna bagaje cand pleci cu copilul. Fii-mea e mare, dar nu vrei sa stii cum aratau geamantanele noastre anul trecut pentru o deplasare la un concurs de dans :)) Sa mai spun ca atunci cand ne-am intors din Croatia aveam in bagaj detergent de vase, o cutie cu lapte si un pachet de feliate?! Se sfarsea lumea de foame... Nu mai spun, ca ma fac de ras :))

Mamiţuni spunea...

Ayandari,
bine ca esti tu smechera :))
Patut n-am avut de la bun inceput, multe luni am dormit in acelasi pat. A trebuit sa-l introduc in lista de bagaje imediat ce-a devenit clar ca junele nu poate dormi cu nimeni (se foieste mai ceva ca un ventilator) si (tot din cauza asta...) ar fi cazut din pat.
Sterilizator n-am avut niciodata, fierbeam ce era de fiert in oale obisnuite.
In schimb, bulendre cu nemiluita. Ca 'mnealui e masinuta de murdarit!

MoniQ,
Ce-nsiri tu seamana mult cu ce caram eu. Am taiat multe de pe lista, da' tot mai sunt!
Ma faci sa ma gandesc sa revin cu-o postare care sa colecteze toate trasnaile carate vreodata de parinti :)

Crevs,
otet, nu.
Da' recunosc ca n-am fost cu copilul in Bulgaria!!!
Si nici detergent de vase, cu asta m-ai dat gata.
Da' mersu'n tara straina cu limba stranie NU SE PUNE. Si nici deplasarile la concursurile sportive - c-acolo cari tone de chestii care au un scop clar - chiar daca utilizarea e de scurta durata! :)

VictorCh spunea...

"unde le încap, frate, toate lucrurile???"
In portofel!
Cand banii nu-ti sunt "numarati" si poti cheltui din ei fara parcimonie si fara grija, bagajele nu reprezinta nici o problema: pleci "fara", si oriunde poposesti cumperi orice ai nevoie (si DOAR ceea ce ai nevoie), si anume atunci cand ai nevoie (fara ca macar sa-ti bati capul cu cautatul sau sa te obosesti, caci pretutindeni sunt MULTI cei dispusi - ba chiar bucurosi - sa-ti faca aproape orice serviciu pt un... "comision"), iar la plecare n-ai decat sa le abandonezi, urmand ca la noua destinatie (daca nu revii la unul dintre locurile vizitate anterior si unde bagajele sa te astepte) sa-ti cumperi altele...

Unknown spunea...

Domn'e nu e chiar asa, exista si o alternativa la ce spui tu cu banii. Nu ca ar fi cu adevarat o problema banii in sine, daca stii sa calulezi iti ajung si mai putini.

uite de ex noi am plecat doar cu hainele, ceva mai multe ca sa am uscate ca fata mea le cam face pe ea, dar in rest nimic. Pentru ca e alaptata si doarme cu mine iar in rest ce mananc eu poate manca si ea asta in caz ca mananca si ea ceva.

Apoi sunt si one time destinations, nu poti lasa chiar oriunde lucruri pentru copchil.

VictorCh spunea...

"...noi am plecat doar cu hainele..." eu ma referisem la calatoritul COMPLET fara bagaj, pe care destui cetateni... "supraindestulati" si-l pot permite (nu ca neaparat ar si proceda in acest fel, dar le este accesibil): pot sa plece cam oriunde si cam oricand doar cu ceea ce au pe ei si in buzunare, respectiv in poseta; calatorind la clasa VIP li se asigura cam orice pe perioada cat sunt transportati, INCLUSIV "pampersi" si medicatie, nu numai ceai si lapte, respectiv "papa").

"sunt si one time destinations, nu poti lasa chiar oriunde lucruri pentru copchil."
Eu ma referisem (pt ACEA categorie socio-economica) NU la stocarea - pe la diferitele destinatii vizitate - de "provizii" de bagaje in vederea unor eventuale reveniri ulterioare la aceeasi destinatie, ci la abandonarea completa si definitiva a bagajelor la plecare (cu exceptia revenirii IN ACEEASI DRUMETIE pe acelasi traseu) - doar nu credeti ca (la acel nivel) vor mai purta vara (sau - Doamne fereste! - toamna) aceeasi tinuta vestimentara pe care o purtasera primavara, doar "s-a demodat" intre timp; de fapt, in principiu "astia" nici "acasa" nu prea imbraca de prea multe ori aceeasi tinuta...

EVIDENT ne referim la clase socio-economice diferite...

Unknown spunea...

a, victor, acum mi-e clar. Noi nu avem de-a face cu ciudatei de-astia domne, suntem oameni normali :))

Mamiţuni spunea...

victorch52,
clientu' nostru, stapanu' nostru: am pus abonare prin e-mail. Merge?
Daca vorbesti de cei 5 Pouzet-Oprean:
1. n-am senzatia ca aruncau lucruri, dimpotriva... intr-o postare de pe site spun ceva despre colectiile de scoici si alte obiecte pitoresti;
2. cand calatoresti intr-o rulota, spatiul e oricum foarte limitat; cand calatoresti cu trei copii din care cel putin cea mica creste foarte repede, ai o provocare in plus.
3. altfel, da, desigur, cand ai suficient de multi bani totul e posibil.

Zoozie,
daca faci planuri (si-s bune, si te si tii de ele), economisesti bani :)

VictorCh spunea...

Off-topic (later edit): Am scris un comentariu prea lung si nu mi-l accepta "Blogger", astfel incat ma vad nevoit sa-l divizez. Voi trimite fragmentele pe rand, asteptand un "semn de viata" dupa fiecare "parte": am mai patit asta, si stiu ca daca trimit comentarii succesive fara ca la acel articol sa fi fost postat alt comentariu intre timp, "Blogger" imi sterge comentariul/ile initial(e) si il pastreaza doar pe ultimul. Asadar - astept raspuns.
Urmeaza comentariul (asa cum il scrisesem initial).

Mai incetisor, fetelor, ca nu mai prididesc sa va fac fata ( :P :lol: ), mai un pic si o sa incep sa fac feţe-feţe... Va rog sa tineti cont de faptul ca eu sunt "nou" pe-aicea si nu stiu cine ce si cum, si cine cu cine voteaza. Luati-ma incet ( :'> ) ca "spun tot".
Eu nu sunt propriu-zis "Gica-contra", da' ma complac in a juca acest rol (cumva de "avocat al diavolului") in incercarea de a nu lasa idei si aspecte neexplorate. (De multe ori aduc in discutie idei - sau aspecte ale ideilor - in care nu cred, DOAR pt ca sunt diferite - in principiu contrare - fata de "consensul" existent, numai cu scopul de a "forta" o noua perspectiva asupra problemei in discutie, pt a nu lasa "fatete" neexplorate. SI IN REALITATE, de multe ori ma intreb "oare nu cumva "celalalt" are dreptate? O fi avand argumente valide si pertinente?" sau chiar si numai (uneori chiar daca nu ma contrazice nimeni) "Da' n-or fi existand si argumente IMPOTRIVA ideii sustinute de mine?")

Zoozie: "Noi nu avem de-a face cu ciudatei de-astia domne, suntem oameni normali"
Stiu si eu ce sa spun, Zoozie? Oare "normal" e CA NOI (ca SI EU - TOT din aceeasi categorie de "amarasteni" fac parte, daca nu mai rau) sau CA EI? TARE-mi vine-a crede ca "normalul"... normal, firesc (in aceasta etapa de dezvoltare istorica a umanitatii, a omenirii, si tinand cont de locul nostru ca specie, dar si ca civilizatie, ca natie, in "pecking order" a lumii) ar fi nici "ca noi", nici "ca ei", ci "intre ele", undeva "la mijloc" (sau mai degraba undeva mai aproape de EI decat de NOI).
NICI EU (din pacate!) n-am "de-a face" cu "ciudatei de-astia" decat prea putin, pe plan ocupational (imi castig traiul din taximetrie) altfel probabil mi-ar merge mult mai bine, pe langa ei.

Mamituni:
"clientu' nostru, stapanu' nostru"
Pe la "servisuri" spun altfel (ei intre ei, cand nu-i aud altii): "Clientul nostru - victima noastra!"

"...am pus abonare prin e-mail."
Saru'mana, Mamituni! M-am grabit sa profit de posibilitatea oferita si m-am abonat. Nu mai ramane decat sa am disponibile timpul si energia (SI dispozitia) necesare pt a profita "din plin" de aceasta abonare.

"Daca vorbesti de cei 5 Pouzet-Oprean"
HABAR N-AM - CINE sunt indivizii, AICI le "auzisem" numele (cred) pt prima oara - in orice caz nu li-l retinusem inca)! Eu analizasem situatia cumva "in abstract", in principiu, fara sa iau in calcul personalitatea indivizilor reali "in cauza"...

VictorCh spunea...

Constat ca inceputul comentariului precedent (prea lung pt a fi trimis "dintr-o bucata") a disparut (probabil moderat) - bagsama nu are rost sa trimit urmarea. Sa fiti fericiti!

Mamiţuni spunea...

Victorch52,
eu nu moderez comentariile. N-am cand.
Dintr-un variu motiv, al tau s-a dus in spam.
L-am adus "la vedere"

VictorCh spunea...

Am inteles - multumesc. In acest caz trimit (poate intereseaza) si urmarea comentariului:

"n-am senzatia ca aruncau lucruri, dimpotriva... intr-o postare de pe site spun ceva despre colectiile de scoici si alte obiecte pitoresti;"
1. Poate pui (te rog) si un link spre site-ul in cauza, ca sa aflu si eu despre ce vorbesc (!)
2. Este o MARE diferenta intre "bagajele" despre care vorbisem pana acum, adica intre bunurile banale de zi-cu-zi, necesare (poate unele dintre ele chiar strict necesare) dar "neinteresante" - in sensul ca sunt produse "de masa", ale caror "surate" (identice sau foarte asemanatoare ca aspect si functiuni) le gasesti cam oriunde si pretutindeni - si un ALT tip de obiecte (sa le caracterizez drept "colectionabile") care trezesc cuiva interesul prin vreo anume caracteristica a lor (pot fi carti mai mult sau mai putin rare, cutii de chibrituri, "flori de mina", timbre, vederi, obiecte de arta, monede, geme etc, da' mai pot fi si simple scoici sau pietricele) si care in aceasta ipostaza dobandesc in ochii unei ANUMITE persoane (sau categorii de persoane) o ALTA valoare (atat ca importanta si marime cat si MAI ALES ca TIP, ca GEN de valoare: una este cand cumperi la chioscul de la colt un timbru de doi lei pt a expedia o scrisoare, si cu totul altceva este un MULT mai primitiv (si practic inutil!) timbru "cap de bour", si una este sa ai buzunarul (sau poseta) plina de "maruntis" si cu totul altceva sa ai o colectie de monede - chiar si banale - ale diferitelor valute.)

"cand calatoresti intr-o rulota, spatiul e oricum foarte limitat;"
1. Bun asa, ne intelegem de minune: dumneata vorbesti despre calatoria cu familia intr-o rulota si eu de zborul cu clasa VIP! :lol:
2. "Spatiul" (atunci cand nu folosim cuvantul in intelesul sau de "spatiu cosmic", cand este INERENT nelimitat, fiind infinit) CHIAR ESTE "limitat" - pana si pe Terra (pt omenire) si CU ATAT MAI MULT intr-o rulota mai mult sau mai putin amarata, da' "limitarea" asta este diferit inteleasa in functie de subiectul discutiei: nu poti purta in rulota o colectie de fosile de dinozauri (sau de sculpturi), da' cateva insectare sau clasoare (filatelice, maximafilice, filuminice, numismatice...) - sau scoici...
In principiu, atunci cand subiectul discutiei il constituie bagajele "personale" ale unei familii din 5 persoane, o rulota (medie) constituie un "recipient" mediu spre generos: nu este nici un mediu foarte restrictiv (cum ar fi spre ex portbagajul unei masini - si cu atat mai mult ranite purtate pe propriile spinari), da' nici exagerat de generos (ca nu-i vagon de marfa).

"...cand calatoresti intr-o rulota [...] cu trei copii din care cel putin cea mica creste foarte repede..."
1. EVIDENT ca depinde de o multime de factori (distanta, durata si scopul calatoriei, marimea si confortul rulotei, varsta si caracteristicile individuale ale copiilor etc) da'-'n principiu (din perspectiva mea) ideea unei asemenea calatorii mai indelungte (nu doar un pick-nic sau un week-end sau chiar un scurt concediu nu prea departe) este... "interesanta" (in sensul ca cine se incumeta sa o faca este cel putin... "original").
2. Mi se pare interesanta ideea unui copil care ar creste mai repede decat ceilalti copii ai aceleiasi familii* (toti fiind copii naturali, nu adoptati)! :P :lol:
*Lasati, ca stiu "despre ce este vorba in propozitie", ca doar eu sunt bosorog cu copii mari (acusi vor trece COPIII MEI prin toate astea, cu copiii LOR) - da' m-a amuzat "imaginea" generata de modul de exprimare a ideii...

Later edit: Intre timp gasisem linkul, da' nu reusesc sa-l deschid (cauta site-ul, da' parca nu-l gaseste). Mai incerc.

Mamiţuni spunea...

Victorch52,
macar pentru o parte a ideilor expuse, cred ca vorbim despre lucruri diferite.
Din punctul meu de vedere, clasa VIP n-a intrat nicio secunda in discutie.
Si am senzatia ca faci presupuneri fara sa fi citit prea mult din site-ul la care face trimitere postarea. Ca idee, in familia calatoare, copilul care creste mai repede este cea mica. De la 1 an la 3 schimbi mult mai multe randuri de haine decat de la 7.5(!) la 9.5 :)
Mi se pare mie, sau ne pierdem in semantica si nu mai vedem padurea din cauza copacilor?