marți, 21 septembrie 2010

Nu mi-a venit să cred

Conform legislaţiei româneşti, nicio instituţie nu este mandatată să anunţe familiile victimelor.

Ceea ce poate explica oarecum de ce, când a murit tata, poliţiştii prezenţi la faţa locului (de altfel prevenitori şi atenţi la felul în care vorbeau) au sunat-o pe mama de pe telefonul lui.

Nu e corect. Şi e cu atât mai lipsit de logică, dacă stăm să ne gândim că toţi ne confruntăm, de-a lungul vieţii, cu dispariţii de pe urma cărora suferim.

12 comentarii:

g.cojocaru spunea...

nu stiam de toate aceste prevederi, insa mi se pare aberant. aberant ca multe altele in tara noastra... :(

Mamiţuni spunea...

G.,
Nu stiam nici eu.
Ma tem ca e din categoria "preocupari de care nu discutam". Probleme de care fugim cat putem (inutil), situatii la care reactionam, cel mult, "bucurandu-ne" ca nu facem parte din ele. Cand, de fapt, cam facem.

Altheate spunea...

Tot e bine ca au stiut sa foloseasca telefonul si sa anunte. Mie mi s-a intamplat sa aflu de la un amic care vazuse la televizor stirea cu accidentul de masina al fostului meu prieten, dealtfel decedat. Noi am dat telefoane peste telefoane ca sa aflam daca e adevarat si sa mergem acolo.

Asa ca se putea si mai rau.

Unknown spunea...

Schimbari se produc in urma reactiilor oamenilor ca noi; dar de cate ori trebuie sa mergem sa ne interesam, sa fim umiliti sau macar nebagati in seama in fata unui birou sau sa fim plimbati kafkian de la o institutie la alta pentru asta? Cert e ca, la un moment dat, se va crea o comisie care sa rezolve si problema semnalata de noi.

Sunt curioasa catre cine ar trebui sa ne indreptam neimportantele noastre priviri, mailuri si scrisori pentru a cere instituirea unei proceduri in asemenea cazur? Pentru ca se pare ca fara proceduri nu le deconteaza telefoanele si atunci ce ne facem daca victimei i s-a strivit telefonul... sau mai rau, daca i s-o fi furat?

Sinziana spunea...

Chiar ca aberant. Se pare totusi ca SMURD-ul nu stie asta si anunta familia persoanei aflata macar in dificultate daca nu chiar decedata. Agentul nostru de paza din sucursala a cazut din picioare, nu si-a revenit cel putin 30 minute timp in care SMURD-ul care a venit dupa mai putin de 5 minute de la apel a facut totul ca la carte. Inclusiv a anuntat familia. Nu stiu daca au facut asta ca au cardurile de salariu la noi sau chiar e una din putinele institutii de la noi care merge excelent.

XoXo spunea...

din pacate asta e tara in care traim cu multe aberatii si nedreptati si nu cred ca avem sanse de revenire prea curand...
si intr-adevar smurd-ul cred ca este printre putinele institutii care functioneaza normal, asa cum ar trebui

Mamiţuni spunea...

Altheate,
Doamne-Dumnezeule, groaznic! Nu-mi pot imagina prin ce ati trecut... Condoleante, imi pare tare rau... E cu atat mai trist cand pierzi pe cineva, sa constati ca exact oamenii care (prin natura meseriilor lor) iau contact cu tragediile astea se poarta de parca nu le-ar mai fi ramas decat abrutizarea.
Cand ar trebui sa dea dovada de compasiune...

Zoozie,
cred in schimbare, dar am extrem de putina incredere in cea promovata de comitete si comitii.
Pe acest caz concret, e vorba de o chestie profund umana. Daca nu suntem, cu totii, bolovani de rau, ar trebui sa existe consens. Sa nu mai fie, adica, nevoie de comitete si comitii.
Ma gandesc ca nu intotdeauna, in situatii de urgenta, cei care intervin stiu pe cine sa caute si unde; dar ca nici macar nu se incearca, si ca asta e in afara legii (prin omisiune) mi se pare inadmisibil.

Sinziana,
jos palaria pentru SMURD!
Ce Dumnezeu, e de bun simt sa faci asta... ca doar lucrezi cu oameni, nu schimbi saibe.
Noroc cu Arafat, ca altfel multe n-ar fi fost cum sunt acum in materie de prim ajutor.

Xoxo,
in general nu-mi vine sa ma consolez, prefer varianta in care fac ceva concret in sprijinul schimbarii.
Trebuie sa ma gandesc foarte bine mai exact ce. Intr-o prima faza, doar am pus postarea, dar nu vreau sa las lucrurile asa. Mult, putin, cat mi-o sta in putere, tot trebuie sa fie ceva ce sa pot face.
Trebu

Mamiţuni spunea...

...ie!

XoXo spunea...

sa-mi spui si mie ce iti propui sa faci ca poate pot sa ajut :)

Mamiţuni spunea...

XoXo,
Asa facem!

Unknown spunea...

si mie

Mamiţuni spunea...

Zoozie,
bine, si tie :)